Кошик
113 відгуків
promo_banner
ВП Діліс - виробництво та продаж вимірювальних приладів
+380 (44) 209-70-10
+380 (67) 234-69-52
+380 (63) 698-62-74
Кошик

Вимірювання вмісту нітратів у продукції рослинництва і воді нитратомером Н-405

Нітрати і нітрити, з точки зору хіміка, це солі азотної кислоти НNO3 і азотистої кислоти НNO2 відповідно, а з точки зору біолога представляють форму нітрогену, життєво важливого елемента, який входить до складу білків і нуклеїнових кислот. Солі азотистої кислоти - нітрити - отруйну речовину.

Зараз накопичилося багато даних про негативний вплив нітратів на організм людей, особливо малих дітей. Крім цього, нітрати, які потрапляють в організм людини через продукти харчування та воду, є попередниками великої групи високо канцерогенних речовин - N-нітросполук.

За результатами досліджень встановлено, що нітрати, що потрапляють в організм людини з продуктами харчування менш токсичні, ніж нітрати надходять з водою і соками. Так перші ознаки отруєння нітратами у дітей можуть спостерігатися вже при масовій концентрації нітрат-іона 100 мг/л соку або води.

Основним гігієнічним показником, який використовується для розрахунків допустимого вмісту масової частки нітратів у продуктах харчування, служить допустима добова доза нітратів - 5 мг/кг маси тіла людини.

Кількість нітратів, які надходять в організм з питною водою протягом доби, визначається з урахуванням фактичного вмісту у ній нітратів та кількості спожитої води. Гранично-допустима масова концентрація нітратів у питній воді - 45 мг/л.

Одним з найбільш швидких і точних методів, з допомогою якого визначають вміст нітратів, є метод прямої потенціометрії з використанням іоноселективних до нітрат-іонів електродів. Прилад, принцип дії якого базується на цьому методі, називається нитратомером.

Нітратомір Н-405 одна з найбільш нових і досвідчених розробок з вимірювання вмісту нітратів у воді, соках і продуктах рослинництва. Прилад може використовуватися як в лабораторіях, так і приватними особами. Він сертифікований і внесений в державний реєстр засобів вимірювань України. В комплект поставки приладу входять два електрода, - ионоселективный і порівняння, вимірювальний перетворювач і блок живлення. Причому, блок живлення може бути замінений батарейкою, з номінальним значенням напруги 9 Ст. За окремим замовленням, в комплект поставки входить штатив.

Перед введенням нітратоміра в експлуатацію необхідно підготувати електроди до роботи у відповідності з паспортом на електроди і виконати градуювання приладу.

Градуювання нітратоміра здійснюється за зразками порівняння (ОС) або стандартним зразкам, в яких відомо точний вміст нітратів. В області електрохімічних вимірювань прийнято концентрацію ОС виражати як від'ємний логарифм активності іонів (показник активності). Але якщо в ОС присутні реагенти, які підвищують іонну силу розчину, то активність іонів замінюють молярної концентрацією іонів і отримують показник концентрації, який присвоюють ОС. При вимірюванні масової концентрації нітратів у воді, соці, в яких немає додаткових реагентів, що підвищують іонну силу розчину, градуювання необхідно здійснювати через показник активності. При вимірюванні масової частки нітратів за стандартними методиками градуювання необхідно виконувати через показник концентрації.

Нітратомір Н-405 дозволяє виконувати градуювання в напівавтоматичному режимі з ОС, яким присвоєно показник активності або концентрації.

В Н-405 результат вимірювань вмісту нітратів може бути представлений як від'ємний логарифм активності (концентрації) іонів - рХ, в одиницях масової частки нітратів - мг/кг і масової концентрації нітратів - мг/л.

Нітратомір дуже легко і зручно дозволяє виконувати вимірювання в зразках продуктів з різною вологістю, що передбачено існуючими стандартними методиками вимірювань вмісту нітратів.

Невеликі габарити і маса нітратоміра, а також автономне живлення дозволяють легко проводити вимірювання вмісту нітратів в експрес-режимі на місці відбору продукту, коли підготовка проби полягає в отриманні невеликої кількості соку прямо на поверхні продукту.

 

 

 

 

У таблиці наведено усереднені і граничні масові частки нітрат-іона в продуктах харчування.

Найменування продукту

Гранично-допустимий вміст NO3, мг/кг

Середній відсоток проб, в яких вміст NO3 більше граничного
Добове надходження NO3 в організм людини,
мг/добу
дорослого

Добове надходження NO3 в організм людини,
мг/добу
 

дорослого

дитини

Картопля рання (пізній)

250 (120)

8,3

8,41

6,54

Капуста рання (пізня)

800 (400)

10,5

7,7

6,26

Морква рання (пізня)

600 (300)

9,3

1,13

2,66

Буряк

1400

17,2

5,46

3,8

Томати з відкритою (закритою) землі

100 (200)

1

1,14

1,71

Огірки з відкритою (закритою) землі

200 (400)

9,5

3,44

1,39

Редис

1200

35,9

2,22

0,26

Редька

1200

25,4

1,05

-

Кабачки (після 1 серпня)

600 (400)

16,4

3,04

2,07

Баклажан

300

 

 

 

Салат

1500

7

-

0,21

Кріп

1500

5,3

0,7

0,15

Цибуля ріпчаста

90

5,5

-

0,07

Цибуля зелена з відкритою (закритою) землі

400 (800)

3,7

0,61

0,2

Шпинат

1500

2,1

0,3

0,1

Щавель

1500

2,6

0,45

0,12

Петрушка

1500

3,2

1,04

0,17

Перець солодкий

200

1,9

0,17

0,4

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner