Вимірювання вмісту нітратів у продукції рослинництва і воді нитратомером Н-405
Нітрати і нітрити, з точки зору хіміка, це солі азотної кислоти НNO3 і азотистої кислоти НNO2 відповідно, а з точки зору біолога представляють форму нітрогену, життєво важливого елемента, який входить до складу білків і нуклеїнових кислот. Солі азотистої кислоти - нітрити - отруйну речовину.
Зараз накопичилося багато даних про негативний вплив нітратів на організм людей, особливо малих дітей. Крім цього, нітрати, які потрапляють в організм людини через продукти харчування та воду, є попередниками великої групи високо канцерогенних речовин - N-нітросполук.
За результатами досліджень встановлено, що нітрати, що потрапляють в організм людини з продуктами харчування менш токсичні, ніж нітрати надходять з водою і соками. Так перші ознаки отруєння нітратами у дітей можуть спостерігатися вже при масовій концентрації нітрат-іона 100 мг/л соку або води.
Основним гігієнічним показником, який використовується для розрахунків допустимого вмісту масової частки нітратів у продуктах харчування, служить допустима добова доза нітратів - 5 мг/кг маси тіла людини.
Кількість нітратів, які надходять в організм з питною водою протягом доби, визначається з урахуванням фактичного вмісту у ній нітратів та кількості спожитої води. Гранично-допустима масова концентрація нітратів у питній воді - 45 мг/л.
Одним з найбільш швидких і точних методів, з допомогою якого визначають вміст нітратів, є метод прямої потенціометрії з використанням іоноселективних до нітрат-іонів електродів. Прилад, принцип дії якого базується на цьому методі, називається нитратомером.
Нітратомір Н-405 одна з найбільш нових і досвідчених розробок з вимірювання вмісту нітратів у воді, соках і продуктах рослинництва. Прилад може використовуватися як в лабораторіях, так і приватними особами. Він сертифікований і внесений в державний реєстр засобів вимірювань України. В комплект поставки приладу входять два електрода, - ионоселективный і порівняння, вимірювальний перетворювач і блок живлення. Причому, блок живлення може бути замінений батарейкою, з номінальним значенням напруги 9 Ст. За окремим замовленням, в комплект поставки входить штатив.
Перед введенням нітратоміра в експлуатацію необхідно підготувати електроди до роботи у відповідності з паспортом на електроди і виконати градуювання приладу.
Градуювання нітратоміра здійснюється за зразками порівняння (ОС) або стандартним зразкам, в яких відомо точний вміст нітратів. В області електрохімічних вимірювань прийнято концентрацію ОС виражати як від'ємний логарифм активності іонів (показник активності). Але якщо в ОС присутні реагенти, які підвищують іонну силу розчину, то активність іонів замінюють молярної концентрацією іонів і отримують показник концентрації, який присвоюють ОС. При вимірюванні масової концентрації нітратів у воді, соці, в яких немає додаткових реагентів, що підвищують іонну силу розчину, градуювання необхідно здійснювати через показник активності. При вимірюванні масової частки нітратів за стандартними методиками градуювання необхідно виконувати через показник концентрації.
Нітратомір Н-405 дозволяє виконувати градуювання в напівавтоматичному режимі з ОС, яким присвоєно показник активності або концентрації.
В Н-405 результат вимірювань вмісту нітратів може бути представлений як від'ємний логарифм активності (концентрації) іонів - рХ, в одиницях масової частки нітратів - мг/кг і масової концентрації нітратів - мг/л.
Нітратомір дуже легко і зручно дозволяє виконувати вимірювання в зразках продуктів з різною вологістю, що передбачено існуючими стандартними методиками вимірювань вмісту нітратів.
Невеликі габарити і маса нітратоміра, а також автономне живлення дозволяють легко проводити вимірювання вмісту нітратів в експрес-режимі на місці відбору продукту, коли підготовка проби полягає в отриманні невеликої кількості соку прямо на поверхні продукту.
У таблиці наведено усереднені і граничні масові частки нітрат-іона в продуктах харчування.
Найменування продукту | Гранично-допустимий вміст NO3, мг/кг | Середній відсоток проб, в яких вміст NO3 більше граничного | Добове надходження NO3 в організм людини, | |
дорослого | дитини | |||
Картопля рання (пізній) | 250 (120) | 8,3 | 8,41 | 6,54 |
Капуста рання (пізня) | 800 (400) | 10,5 | 7,7 | 6,26 |
Морква рання (пізня) | 600 (300) | 9,3 | 1,13 | 2,66 |
Буряк | 1400 | 17,2 | 5,46 | 3,8 |
Томати з відкритою (закритою) землі | 100 (200) | 1 | 1,14 | 1,71 |
Огірки з відкритою (закритою) землі | 200 (400) | 9,5 | 3,44 | 1,39 |
Редис | 1200 | 35,9 | 2,22 | 0,26 |
Редька | 1200 | 25,4 | 1,05 | - |
Кабачки (після 1 серпня) | 600 (400) | 16,4 | 3,04 | 2,07 |
Баклажан | 300 |
|
|
|
Салат | 1500 | 7 | - | 0,21 |
Кріп | 1500 | 5,3 | 0,7 | 0,15 |
Цибуля ріпчаста | 90 | 5,5 | - | 0,07 |
Цибуля зелена з відкритою (закритою) землі | 400 (800) | 3,7 | 0,61 | 0,2 |
Шпинат | 1500 | 2,1 | 0,3 | 0,1 |
Щавель | 1500 | 2,6 | 0,45 | 0,12 |
Петрушка | 1500 | 3,2 | 1,04 | 0,17 |
Перець солодкий | 200 | 1,9 | 0,17 | 0,4 |